Odoo is enterprise management software. Het Waals-Brabantse bedrijf met vertakkingen in Hong Kong, Indië, Luxemburg en de VS maakt applicaties voor accounting, websites, verkoop en ongeveer alles wat met ERP te maken heeft. Eerst heette het bedrijf van Fabien Pinckaers, nog altijd maar 36, Tiny ERP, maar Danone vond dat maar niets. Hij herinnert het zich nog levendig. “Eén van hun kaderleden vroeg me waarom ze miljoenen voor ‘kleine’ software moesten betalen. Dus hebben we het bedrijf tot Open ERP herdoopt. Maar ERP klinkt te log. Odoo klinkt vlot en betekent niets. Dus veranderden we opnieuw van naam. Volgens Wikipedia hebben de meeste top internetbedrijven twee O’s. We kozen dus voor drie (lacht).”

Wat maakt iemand tot een succesvol ondernemer?
“Dat hangt sterk van de grootte van het bedrijf af. Als je maar alleen of met twee bent, zijn de uitdagingen natuurlijk niet hetzelfde als voor bedrijf van vijf werknemers. Doorzettingsvermogen is beslissend in de beginfase. Als het moeilijk wordt, zal moet je volharden. Tenminste was dat bij ons het geval.”

 

Ik ben ervan overtuigd dat we hier zéér slimme mensen hebben. We zijn verstandiger dan de Amerikanen

 

Maar enkel volharding levert geen succes…
“Je moet anders zijn. Het gaat er niet om beter dan de anderen te zijn. We concurreren met de grootste spelers ter wereld zoals SAP en Microsoft. Maar we proberen niet hetzelfde te doen. Je zal het meeste succes hebben als je een goed alternatief aanbiedt. Bij ons gaat dat zo: we zijn zeer flexibel in onze organisatie en beslissingsvorming. Veel managers willen alles doen. Dat is volgens mij één van de grootste fouten die je kan maken. Dus wij kiezen er bewust voor om minder te doen. We knippen simpelweg in de lijst van dingen die we moeten doen en dan schiet er maar de helft van over. Daarom zijn we veel sneller en leveren uitstekende kwaliteit.”

Odoo werkt veel met open source. In hoeverre bent u zelf nog actief in de community?
“We zijn het grootste Python-project ter wereld (Python is een programmeertaal, red.). Onze community bestaat bijna uitsluitend uit professionals. Ik spreek dan over product managers en accountants om maar een paar voorbeelden te noemen. Dus geen developers. Duizenden dragen bij aan Odoo. 35 procent werken voltijds met onze software. Dat is natuurlijk anders dan projecten zoals Drupal (open source content management system, red.), waaraan veel mensen voor hun plezier of persoonlijke interesse meewerken. Je moet het zo bekijken: er is een reden waarom we 6000 apps hebben. Een overweldigend gedeelte komt van onze partners. We rekruteren, trainen en bouwen zo een partnernetwerk op.”

Dat klinkt een beetje als Drupal.
“We hebben met onze partners een andere relatie. Ja, het is volledig open source. Maar Drupal is in het bezit van de community, zij verspreiden het idee over het web. Maar wij leiden onze partners. Het is niet beter of slechter, maar gewoon anders.”

 

We doen maar de helft van wat we moeten doen. Daarom zijn we veel sneller en leveren we uitstekende kwaliteit

 

Wat zijn voor u de interessantste markten?
“Geen enkel land vertegenwoordigt meer dan 40 procent van onze inkomsten. We doen enkel inbound sales. Dus we volgen alleen leads op die zelf naar ons komen. Er is zoveel vraag. De VS is zeer belangrijk. De Franstalige landen zoals Frankrijk, Zwitserland en België zijn ook sterk vertegenwoordigd, maar dat is omdat we hier begonnen zijn. Amerika is de snelst groeiende markt. Die is volwassener en klaar voor Software-as-a-Service (SaaS).”

Dries Buytaert van Drupal verhuisde naar Boston. U blijft in België. Waarom?
“Ik houd van beide. Ik ben ervan overtuigd dat we hier zéér slimme mensen hebben. We zijn verstandiger dan de Amerikanen. Het is ook gewoon handiger. We trekken al het talent aan. In Amerika zouden we met reuzen als Microsoft moeten concurreren. We hebben er wel verkoopkantoren geopend. We hebben dus nog altijd 120 mensen in België. Dat is vooral management en R&D.”

U trok vorig jaar 10 miljoen euro aan investeringen aan. Komt dat ook van hier?
“Neen, dat komt vooral uit Frankrijk. Parijs heeft een rijper ecosysteem. In België heb je nu éénmaal weinig venture capitalists (VC’s). Er is Gimv en nog wat openbare fondsen. Als je meer dan een miljoen euro aan investeringen wil aantrekken, moet je naar Parijs, Londen of Duitsland gaan, maar de VS is nog beter. Je krijgt een betere evaluatie en meer geld.”

 

De community is volledig open source, maar wij leiden

 

Gelooft u ook in de kracht van technologie om de wereld te veranderen?
“Sommigen concentreren zich graag op de nadelen, maar technologie heeft al lang voor de IT het leven van de mensen verbeterd. Natuurlijk zijn er neveneffecten. Maar ik geloof dat software de wereld kan ‘genezen’. De consumenten hebben veel kracht. Vaak hoor je dat grote leiders monopolies zullen krijgen. Maar ik denk dat de eindverbruikers bedrijven verplichten om zich goed te gedragen.”

 

f-D-IT_img-Profile-2

 

Dat is dus ook uw business model.
“Het gaat al lang niet meer om één enkele speler. We hebben een sterke community met veel macht achter ons. User experience is het kritische voordeel. Ondernemingen zijn complex: accounting, inventaris, project management… Het verschilt ook van land tot land. Dat telt ook voor kleine ondernemingen. We proberen enterprise management tot iets zeer simpel te maken. Daar hebben anderen gefaald.”

 

Sommigen concentreren zich graag op de nadelen, maar technologie heeft al lang voor de IT het leven van de mensen verbeterd

 

Wat is het geheim om iets zeer eenvoudig te houden?
“Je hebt een team nodig dat elke week je projecten opvolgt. Ze meten wat er gebeurt. Het is een proces, er zijn geen gouden trucs en tips. We hebben een ‘succespack’ voor kmo’s. Dat zijn vijf verschillende apps. Vroeger kostte zoiets 50.000 euro. Nu bieden we dit aan voor 3000. Op termijn willen we het gratis doen.”

Hoe ziet u de toekomst?
“We veranderen een dienstenmarkt in een productenmarkt. Dat is de grootste trend. ERP is een dienstenmarkt. De meeste kosten draaien zich rond implementatie. Dus voor het installeren, aanpassen,…daarvoor heb je developers en een projectmanager nodig. We willen dat in een productmarkt veranderen. Abonneer en begin. Houd het simpel.”