Dropbox heeft een wereldwijd kantorennetwerk uitgerold. Chris Moojen heeft Google ingeruild en is nu Countrymanager Benelux & France voor Dropbox. Zijn passie voor tech is zijn grote drive en werken voor Dropbox een beetje een jongensdroom. “Als je op je plek bent, straal je die passie uit en krijg je mensen mee.”

In 2007 ontwikkelde de student Drew Houston op een redelijk onverwacht moment een code om data vanop afstand op te roepen. Dropbox was geboren. De Benelux kent sinds januari 2016 ook een Dropbox-kantoor in Amsterdam. Voormalig Google-manager Chris Moojen heeft de eervolle taak gekregen Dropbox in de zakelijke markt naar het volgende plan te tillen. Wat hem blijft drijven?

“De impact. De bizar hoge aantallen gebruikers die zich kunnen vinden in één oplossing en daar de waarde van inzien. Tegelijkertijd is Dropbox geen one size fits all. Consumerization werkt anders. Meerdere mensen nemen meerdere oplossingen mee naar binnen, die allemaal weer verschillende doelen dienen. Soms concurreren we met Google, soms werken Google- en Dropbox-oplossingen prachtig naast elkaar of zelfs samen. Dat is mooi om te zien.”

 

Ik ben in de gelukkige positie om op een gepassioneerde manier te mogen sparren met de oprichters van Dropbox. Daar loopt iedere tech-nerd warm voor

 

Waarom doe je eigenlijk wat je doet?
“Laat ik even wat achtergrond schetsen. Ik ben begonnen in de marketingwereld. Ik was actief in B2B-marketing en hield me veel bezig met marketing automation en dashboarding. Vanuit de ICT-wereld toonden verschillende partijen destijds interesse in mij. Er was behoefte aan iemand met een bredere en andere achtergrond dan een ICT-achtergrond. Ik wil altijd waarde toevoegen aan de impact van een organisatie. Tech is mijn sector en dan specifiek de publieke SaaS-omgeving (Software as a Service, red.).” 

 

CM_5

 

Hoe ben je dan bij Dropbox terecht gekomen?
“De gebruikers van Dropbox zitten niet alleen in de VS. Integendeel, 75 procent van de gebruikers woont elders. Het zwaartepunt ligt zelfs in Europa. Dropbox wordt veel gebruikt in een collaboration-omgeving. Op het werk, bij de tennisvereniging… Omdat het belangrijk is die groepen te begrijpen en dicht bij de klant te zitten, heeft Dropbox besloten lokale organisaties op te zetten. Vandaar ook het Benelux-kantoor hier in Amsterdam. Daarvoor zochten ze iemand die de kar zou kunnen trekken. Ik had ervaring in een SaaS-omgeving en met leidinggeven, dus hebben ze mij gevraagd voor deze job.”

 

Artificial intelligence heeft alles in zich om baanbrekend te worden. Het is in mijn ogen de next new hype, net als het Internet of Things

 

Je bent een nerd en tegelijkertijd een manager?
“Tech-nerds zijn vaak gepassioneerd. Als je op je plek bent, straal je die passie uit en krijg je mensen mee. Ik weet niet of ik de meest efficiënte manager ben, maar ik ben in ieder geval zeer gepassioneerd. Managementskills komen volgens mij vooral voort uit: hoe ga je met mensen om en hoe krijg je ze mee? Ik ben een bouwer. Ik vind het mooi om van het beginstadium iets op te bouwen, het liefst zo snel mogelijk. Bij mijn vorige werkgever was de periode van het bouwen (aan Google for Work, red.) afgelopen. Dat accelereren is wat Dropbox in de Benelux nog zeker wel wil, met name in zakelijke omgevingen, dus de match was snel gemaakt. De elementen kwamen op het juiste moment bij elkaar. Hoewel ik er als jonge jongen natuurlijk niet letterlijk over droomde, is het toch een soort jongensdroom. Daarom ben ik vol in dit avontuur gesprongen. Ik ben in de gelukkige positie om op een gepassioneerde manier te mogen sparren met de oprichters van dit bedrijf. Daar loopt iedere tech-nerd warm voor.”

Welke grote IT-innovaties en -ontwikkelingen zie jij de wereld verder veranderen?
“Artificial intelligence heeft alles in zich om baanbrekend te worden. Het is in mijn ogen de next new hype, net als het Internet of Things. Heel gaaf allemaal wat er kan, maar we staan nog volledig aan het begin van die twee grote ontwikkelingen. Wat gaan we hiervan daadwerkelijk gebruiken en implementeren? Een andere ontwikkeling is de opkomst van biometrische gegevens. Hier willen wij als bedrijf ook bij betrokken zijn. Dat je op een luchthaven bijvoorbeeld vanuit Dropbox je gegevens kunt laten zien. En zelf vind ik de ontwikkelingen in de workspace environment ook erg boeiend. Het kan allemaal makkelijker en sneller, zodat we meer productiviteit bieden. Groepen mensen kunnen iets creëren zonder fysiek verbonden te zijn. Dát vind ik het meest interessant.”

 

CM_6
IK VIND DE ONTWIKKELINGEN IN DE WORKSPACE ENVIRONMENT OOK ERG BOEIEND. GROEPEN MENSEN KUNNEN IETS CREËREN ZONDER FYSIEK VERBONDEN TE ZIJN. DÁT VIND IK INTERESSANT

 

Hoe kijk je aan tegen andere grote trends, zoals virtual reality, de blockchain-technologie en mobiel- en contactloos betalen?
“Het zijn drie heel verschillende technologische ontwikkelingen. Als ik er één zou moeten kiezen dan zou dat absoluut virtual reality zijn. De mogelijkheid om een virtuele wereld te creëren leek iets wat vroeger alleen in films bestond. Nu is dat werkelijkheid geworden en ook nog eens beschikbaar voor de massa. Maar waarschijnlijk is virtual reality slechts de eerste stap naar augumented reality, waarbij de virtuele wereld en de ‘echte’ wereld bijeenkomen.”

Waar gaan we naartoe met opslag?
“Opslag is maar één aspect van ons bedrijf. Het gaat om de beschikbaarheid van data en wat je ermee kunt doen. De volgende stap is groepen mensen samenbrengen en de data ter beschikking stellen. We delen steeds vaker links met elkaar. Dan is er geen sprake van opslag, maar wel van het delen van data. Het gaat dus echt om samenwerking, niet om opslag. Data is een belangrijke radar in samenwerking. Dropbox Paper is een collaboration-omgeving waarin alle elementen van de moderne manier van samenwerking samenkomen in een homogene omgeving. Wij hebben veel mensen kunnen vrijmaken voor de ontwikkeling hiervan omdat we eind vorig jaar zijn gestopt met de mail-app Mailbox en de foto-app Caroussel. Dergelijke keuzes maken is dapper.”

Als Chris Moojen niet bij Dropbox werkte, dan…
“…zou ik met veel plezier zijn doorgegaan bij Google en wellicht later een vergelijkbare stap hebben gemaakt naar een Silicon Valley start-up. Tech is waar mijn passie ligt en bouwen is wat ik kan….”